Řešení tíživé finanční situace

Nebankovní půjčky si po dlouhá léta držely pověst coby nevýhodných úvěrových produktů, mnohdy navíc se skrytými poplatky. Řada lidí tak v nebankovní sektor ztratila důvěru a raději se při žádosti o půjčku obrátili na některou z bank. Doba se ale mění, nebankovní úvěry jsou pro mnohé dnes jedinou záchranou stanicí před krachem. Podmínky bankovního sektoru se neustále zpřísňují a na úvěrové produkty už není tak snadné dosáhnout. Přesto je v současné době na trhu přebytek likvidy a banky doslova bojují o každého nového klienta, proč tomu tedy tak je.

čtení zákona

Za řadou zamítnutých úvěrů stojí přísná legislativa, která se od 1. prosince 2016 výrazně zpřísnila u všech úvěrových produktů. Banky jsou tedy zahnány do kouta a nedůvěryhodným žadatelům s příliš nízkou bonitou úvěr nabídnout nemohou. Za zamítnutou žádostí tak nehledejte malou benevolentnost bank, ale složitou a přísnou legislativu, kterou určuje ČNB.

Jak tedy postupovat v tíživé finanční situaci, kdy potřebujeme nutně zaplatit veškeré naše pohledávky a už včera bylo pozdě? Řešení představuje například americká hypotéka bez doložení příjmu nebo rychlé spotřebitelské úvěry, které pomohu překlenout dobu do další výplaty nebo zafinancovat menší nahodilé výdaje.

Benevolentnost nebankovního sektoru

Banka je v schvalování úvěrových produktů nekompromisní. Každý žadatel tak musí projít zdlouhavým schvalovacím procesem s nejistým výsledkem. Mnohdy stačí opravdu málo: nedoplatek na elektřině nebo pozdě zaplacená faktura za telefon.

čtení smlouvy

Platební morálka každého z nás je pravidelně evidována v registrech dlužníků. Pokud pohledávky splácíme důsledně, získáváme kladné body. V opačném případě ale negativní záznamy v registru dlužníků vedou k zamítnutí žádosti o úvěr v bankovním sektoru. Zamítnuté žádosti jsou navíc také ukládány v registrech, do kterých mají bankovní i nebankovní společnosti přístup.