PPR rozvodnice 32 x 4 je součástí příslušenství bazénů

Mít na zahradě bazén není takový luxus, jak to bylo mezi lidmi obvykle vnímáno na počátku devadesátých let. Dnes si můžete pořídit i menší nadzemní nádrž, s níž vystačíte pro dětské skotačení nebo odpočinek s nějakým drinkem či zmrzlinovým pohárem. Není to sice bazén plavecký, to ale nebrání užít si na vlastní zahradě slunce a být zároveň osvěžení a plni elánu.

děti v bazénu

Vodovodní rozvody u bazénu v trubkách PPR

Když napouštíte v domácnosti vanu ve snaze dopřát si příjemnou koupel a hlubokou relaxaci, otočíte pouze vodovodním kohoutkem či pákovou baterií a spustí se vodní proud. U napouštění bazénů to tak jednoduché není, tam je nejprve zapotřebí zajistit přívod vody, který je žádoucí i pro samotný provoz bazénu i v následujícím období koupacích sezón. Přívod vody se tu realizuje tlakovými hadicemi a polypropylenovými trubkami a armaturami tak, jak se to provádí v mnoha typech objektů.

občerstvení u bazénu

Proč právě polypropylen – není plast jako plast a rozhodně nelze každý z nich využít pro rozvádění teplé či studené pitné vody v domácnostech a kdekoli jinde. Kupříkladu trubky z polystyrenu či PVC k tomu vhodné nejsou, ale právě polypropylen se osvědčil v minulosti jako vhodný materiál i pro potravinářské účely. Vyrábí se z něj mimo jiné kuchyňské nádobí a sáčky pro balení pečiva a dalších druhů potravinářského zboží.

Polypropylen se značí v technickém slangu jako PPR a zhotovují se z něj odlitky trubek a různých druhů armatur, jako jsou mufny, přechodky, téčka, zátky, kolena, šroubení, svorky a také PPR rozvodnice 32 x 4 Chlorito. PPR materiál se u bazénů zpravidla pokládá do technické šachty spolu s filtračním okruhem a dalším příslušenstvím, které je nezbytné pro bezpečný provoz.

Výhodou polypropylenu je jeho snadné opracování a spojování, je to materiál lehký a houževnatý s velmi dlouhou životností a nahrazuje ocelové potrubí, které dominovalo v instalatérském odvětví před několika desítkami let.