Který den v týdnu bychom raději neměli vůbec cestovat autem

Zajímavé výsledky se můžeme dozvědět ze statistik o silničním provozu v souvislosti s bezpečným cestováním. I když se mezi námi najdou milovníci adrenalinu, kteří jej vyhledávají i na dálnicích a v rychlých silničních tazích, většina zodpovědných a rozumných řidičů, zejména s malými dětmi, se raději vyhýbá konfliktním situacím a bezpečnost na cestách považuje za základní kritérium.  Kdy bychom tedy měli usednout za volant, abychom vystavili svou rodinu i sebe co nejmenšímu nebezpečí?
možnost smyku
Na tuto otázku se pokusíme odpovědět prostřednictvím zjištěného počtu dopravních nehod v letech 2010 – 2015, kdy došlo ke zranění, nebo úmrtí zúčastněných osob.
V první řadě je třeba si uvědomit, že k dopravním nehodám dochází, bohužel, každý den v týdnu. Rozdíly v počtu nehod v jednotlivých dnech jsou sice malé, ale přesto znatelné. Pochopitelně také záleží na příčinách těchto událostí a na denní době, ovšem je nesporné, že některé dny v týdnu jsou doslova kritické, zatímco jiné naopak velmi pohodové.
Můžete si tedy být jisti, že nejkritičtějším dnem bývá pátek. Lidé pospíchají domů z práce, aby prožili co nejdelší dny volna, a v pátek se většinou cestuje na chaty, chalupy, nebo na rekreaci v hotelích a penzionech.  Řidiči bývají často unavení z týdenního pracovního cyklu a k pohodové jízdě nepřispívají ani zácpy a kolony na silnicích.
havárie o strom
Druhý nejhorší den pro cestování je pondělí. Většina z nás je již od rána vystavena stresu – po víkendu násilně vstávat, rychle se nasnídat, spěchat do zaměstnání, navíc velmi houstne provoz zejména ve městech.
Ve středu je situace obtížná podobně, jako v pondělí. Začíná se projevovat únava z prvních tří pracovních dnů a lidé často přemýšlí, co je třeba nakoupit na víkend. Myšlenkami jsou často mimo realitu, a to může způsobit dopravní nehodu.
Podobné je to i večtvrtek, kdy se takové myšlenky ještě stupňují, a tak podle statistik jsou tyto dny na tom podobně, jako středa.
ohořelé auto
Nejklidnější tři dny pro cestování jsou úterý, sobota a neděle. O víkendech, kromě nedělní špičky, lidé nejsou vystaveni stresu, jsou odpočatí, a na silnici většinou ohleduplní. A proč zrovna úterý je vhodným dnem? Poněvadž již pominul pondělní přechodový stres z volna do pracovního záběru, lidé jsou již „rozběhnutí“ do pracovního tempa, ale stále mají dostatek sil. Většinu dopravních nehod a úrazů obecně totiž způsobuje především nedostatek pozornosti a únava = stres.