Adrenalinové zážitky


Každý by si měl chvíle odpočinku užít podle svých představ. Pokud patříte mezi ty, kterým nestačí jen tak polehávat u vody s knihou v ruce, ale vyhledávají naopak aktivní formu odpočinku nebo různé sportovní aktivity, pak je třeba myslet ale i na možná rizika a snažit se jim předejít.
horní stanice švýcarsko.jpg
 
Pojištění je nezbytnost
 
V případě běžného úrazu náklady spojené se zdravotním ošetřením jsou v zahraničí opravdu vysoké. Proto je dobré uzavřít si před dovolenou cestovní pojištění. Pro běžného turistu postačí základní varianta. Jestliže chcete vyzkoušet nějaký adrenalinový sport (vodní lyže, rafting, canyonig skútr, zorbing paragliding, potápění), raději si připlaťte za rizikové sporty. Kdyby pak došlo k úrazu a vy nebyli pojištěni vůbec nebo měli jen základní pojištění, náklady se mohou vyšplhat i do miliónů korun, pokud by byl nutný letecký transport, částka za takový zásah by byla horentní. Věřte tomu, že pouze s kartou české zdravotní pojišťovny v zahraničních státech nevystačíte. V určitých státech v rámci Evropské unie vám v případě nutnosti bude poskytnuta jen běžná péči ve veřejných zdravotnických zařízeních.
paragliding v horách.jpg
 
Před odjezdem
 
Cestovní pojištění si vždy uzavřete před samotným odjezdem na dovolenou, první den se počítá den odjezdu, poslední den v den příjezdu. Navíc nemusíte nikam chodit, vše stačí zařídit on-line. Pokud máte zakoupenou dovolenou přes cestovní kancelář, může vám uzavření cestovního pojištění zprostředkovat ona, vy už jen obdržíte smlouvu a kartičku pojištění v elektronické formě.
sportovní potápění.jpg
Předem byste měli mít zcela jasno, jakým aktivitám se chcete věnovat ve dnech volna a zvolit tak vhodnou výši pojistného, v případě rizikových sportů pak zaplatíte i dvakrát více než bývá u  klasického pojištění. Nutno je také zvážit svůj zdravotní stav a jakékoliv obtíže brát na zřetel a zbytečně neriskovat.