Barvy v obývacím pokoji

Zařizujete obývací pokoj. Vybíráte vhodnou pohovku v, stolek, koberec, knihovnu, televizi, textil, obrazy, dekorace… A spoustu jiných více či méně potřebných věcí. A co barvy v této místnosti? Hrají možná mnohem významnější roli, než si představujete. Značně se podílí na tom, zda prostředí místnosti působí pozitivně, je vhodné k našemu odpočinku a zábavě. Barvy zkrátka umí čarovat. Každý ovšem může na určitou barvu reagovat jinak. V této problematice není vhodné dávat jednoznačná doporučení. Přesto máme pár rad.
červené doplňky.jpg

Co nám radí feng shui
– vyvarujte se v této místnosti divokých barevných experimentů, křiklavé barvy způsobují často citové rozladění, nepohodu
– nelaďte obývací pokoj pouze do jediné, byť oblíbené, barvy
– nepoužívejte ani barvy příliš světlé, ostré
– harmonii, rovnováhu a vitalitu navozují barvy v odstínech zelené, hnědé a pískové (barvy přírody)
– doplňky jsou vhodné v barvě červené, růžové, oranžové nebo sytě žluté (bary představující element ohně), ovšem pozor, měly by být použity jen v malém množství
pruhované pohovky.jpg

Symbolika barev podle feng shui
bílá– znamená dokonalost, čistotu, vnáší světlo tam, kde je ho málo (koupelna, kuchyně i dětský pokojík
žlutá– zlepšuje náladu, rozveseluje, odbourává ostych, pomáhá zvýšit sebevědomí, pomáhá koncentraci a soustředění při studiu (obývací pokoj, studovna, pracovna)
oranžová– barva optimismu, dobrosrdečnosti a svobody, je antidepresivní, podporuje tvořivost, otevřenost (obývací pokoj, místnosti, kde spolu lidé hovoří)
červená– symbol ohnivé životní energie, stimuluje, zahřívá, přitahuje opačné pohlaví, ale při nadměrném použití může působit rušivě a způsobovat i bolest hlavy (v místnostech, kde je potřeba energie a aktivita)
modrá– světlá znamená klid, odpočinek (ložnice, dětské pokoje, koupelny), tmavá – symbolizuje spravedlnost, posiluje splnění přání, inspiraci (pracovny)
fialová– zostřuje city, barva nejvyšší moudrosti, lásky, dobra, pozor ale na nadměrné užití, které může působit až psychické problémy (pracovny, meditační prostory)
zelená– klid, harmonie, uzdravení (vhodná do všech místností)
hnědá– barva zdraví, vitality, klidu, dřeva, země (hodí se do všech místností)
černá– symbolizuje záhadné a skryté, pokud se prý užívá v severní části domu jako doplňující, podporuje životní energii, kariéru