Nevíte, co je to chutney? Nikdy jste ten výraz nezaslechli a domníváte se, že se tu mísí angličtina a čeština v jeden celek? Zčásti máte pravdu, i když nejde o češtinu, ale indickou kuchyni a do angličtiny volně přeložený název tamního dochucovadla – čatní.
Indové jsou mistrovští kuchaři a velmi rádi experimentují s chuťovými pohárky, o tom se snadno přesvědčíte u mnoha receptur bezmasých i masitých jídel. Čatní neboli chutney je velmi svérázná, pikantní a zároveň lahodná, voňavá a skutečně „chutná“ omáčka, jejíž základ tvoří sladké ovoce, jako jsou švestky, hrušky a meruňky.
Ovoce se rozvaří do kašovité hmoty a smíchá s exotickými kořenícími přísadami, jako je koriandr, nastrouhaný muškátový oříšek, citronová kůra, zázvor, máta peprná, skořice, chilli paprika, rozinky, kardamom či římský kmín. Výsledek je excelentní a překvapí každého, kdo se s chutney ještě nikdy nesetkal.
Splynutím indické exotiky s ovocem z českých „luhů a hájů“ získáte vynikající dochucovací pastu, ideální k mnoha pokrmům, např. zapékanému sendvičovému chlebu se sýrem, k zeleninovým salátům, k paštikám a pomazánkám, poslouží při grilování a pečení masa i veganských luštěninových jídel. Podstatné je, že se vyrábí absolutně bez chemických konzervantů, a že jde pouze o přírodní ingredience.
Dochucovadla chutney si můžete dopřát v kterémkoli ročním období, zachutnají v horkém létě, zvláště pokud jsou doplněné chilli papričkami, které zlepší jejich stravitelnost. Můžete si je vzít s sebou do hor na lyžovačku i v létě na turistické výšlapy, bude perfektní po namáhavém cyklistickém výletu i na vodácké výpravě za slunečného i chladnějšího počasí.
Oceníte ji k svačině do práce i do školy, při sedavém zaměstnání i u manuální práce, můžete ji nabídnout návštěvě při posezení na zahradě, u bazénu, pod pergolou i na otevřené terase.