Nákupy

Šípek je toho důkazem

250x250-2-1474093619.jpg

Setkáme se s ním běžně na procházce a to doslova na každém kroku. V houštinách, na okrajích lesů, rybníků, v odlehlých částech luk, zahrad i polí. A pozor, podzim se blíží a s ním i doba sběru. Správný sběr šípků je, když je pěkně červený a pokud možno bez stopek. Je to osvědčená léčivka a to už od středověku. Má vysoký obsah vitamínu C a A, také vápníku. Jen musíme mít na paměti, že po roce již léčebné látky nejsou takové, jako po sběru, proto je lepší, je delší dobu neukládat a raději si natrhat nové.
šípek u jezera


Jeho účinky


Pomáhá při nachlazení, kašli, teplotách. Mírní potíže, když nás přepadne kolika nebo průjem, uklidní podrážděný žaludek, žlučník a žlučové cesty. Dále posiluje imunitu, čistí krev, je močopudný, takže se používá i k léčbě močového měchýře a ledvin. Má daleko širší využití a to jak v kuchyni, tak v léčbě různých neduhů. Přitom ho máme přímo na dosah a možná ani o tom nevíme, že takto levně dostupný lék je zde pro nás. V kuchyni se například z něho dá vyrobit víno, marmeláda, kompot nebo sirup.
čaj s šípkem


Šípkový sirup


Není to jediný léčivý sirup, který nám příroda nabízí ze svých darů. Další si můžete vyrobit podle návodu https://www.babygo.cz/ochutnejte-novy-sirup-ktery-si-oblibite,velmi hravě, není to nic složitého a jsme celkem slušně vybaveni na zimní období. Sirup ze šípků se doporučuje při avitaminóze a při průjmech. Také pomůže při ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře, které se v zimě velmi snadno projeví. Zmírní bolesti žlučníku a poradí si i se záněty v krku a dutině ústní. Výhodou je, že ho mohou používat i děti.
Suroviny:
1 kg šípků

5 kg cukru (může být méně nebo jej zčásti nahradit medem případně třtinovým cukrem)

120 g kyseliny citrónové

voda
šípek ve vodě
Postup:

Šípky opereme a na hrubo rozmixujeme, zalijeme 2 litry studené vody a uložíme do chladu na 5 hodin. Poté svaříme a opět uložíme do chladu přes noc nebo na 12 hodin. Po této době přecedíme nejlépe přes plátýnko a doplníme na 3 litry vodou, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a přivedeme k varu. Během varu sbíráme vzniklou pěnu. Hotový sirup nalijeme do sklenic a uzavřeme.

Šípek je toho důkazem
Ohodnoťte příspěvek